Jeanette Rosenbrand

Jeanette Rosenbrand

Wat doet een taxateur? Jeanette vertelt!

Misschien heb ik wel het leukste vak van de wereld. Of toch in ieder geval van de woningmarkt. Want als taxateur ben ik veel onderweg, heb ik afwisselend werk en mag ik op allerlei plaatsen binnenkijken!

Misschien heb ik wel het leukste vak van de wereld. Of toch in ieder geval van de woningmarkt. Want als schatter ben ik veel onderweg en heb ik afwisselend werk. Ik mag op allerlei plaatsen binnenkijken, zie heel veel verschillende woningen en ontmoet evenzoveel woningeigenaren. Naast het werk ‘buiten’, ben ik ook regelmatig op kantoor. Daar werk ik mijn schattingsverslagen uit, gezellig tussen mijn collega’s.

Een schatting van een woning kan om verschillende redenen nodig zijn. De meest voorkomende reden is een schatting voor de hypotheekaanvraag, bijvoorbeeld als mensen willen kopen of hun bestaande hypotheek willen verhogen. Logisch eigenlijk, want de bank wil weten of de woning jouw investering wel waard is en of er geen verdere bijzonderheden zijn. 

Om dat goed te kunnen inschatten, is het belangrijk om als schatter de woningmarkt goed te kennen. Gelukkig ken ik Zeeuws-Vlaanderen inmiddels op mijn duimpje. Voor de schattingen die ik in Zeeuws-Vlaanderen verzorg, mag de woning hemelsbreed maximaal 30 kilometer van het kantoor van Reham liggen. Een belangrijk pluspunt daarbij is dat we bij Reham veel woningen verkopen. Daardoor heb ik een heel goede database, met honderden vergelijkingspanden. Die gebruik ik altijd als ik een schatting verzorg. 

Natuurlijk kom je tijdens een schatting soms bijzondere zaken tegen. Dat bewijst maar weer eens hoe belangrijk de kijk van een schatter is. Zo schatte ik eens een woning, waarvan bleek dat daar vroeger een tankstation stond. Daar vond eerst een bodemonderzoek plaats, voordat de bank de hypotheek wilde verstrekken. Pas geleden heb ik een woning geschat, die op een voormalige vuilstortplaats van de gemeente ligt. Ook hier moet eerst een bodemonderzoek worden gedaan om de juiste marktwaarde te kunnen bepalen. Vanzelfsprekend kijk ik veel verder dan de bodem en het huis alleen. Onlangs bijvoorbeeld was er een woning verkocht, waarvan bleek dat deze helemaal geen woonbestemming had. En dat terwijl de vorige eigenaar er al meer dan 25 jaar had gewoond! 

Veel mensen denken dat een schatting niet meer inhoudt dan even een rapport schrijven. Ik kan tal van praktijkvoorbeelden geven waaruit blijkt dat er echt veel meer komt kijken bij een goede schatting. Ik neem de woning altijd volledig op en doe allerlei metingen. Verder let ik onder andere op de staat van onderhoud, inhoud en oppervlakte, de indeling, constructie en gebruik van materialen en de kwaliteit ervan, isolatie en energiezuinigheid, verplichtingen en rechten zoals overpad en erfpacht, ligging en omgeving, het bestemmingsplan, bodem en de marktsituatie. Al die informatie werk ik daarna uit op kantoor. Sommige schattingen kosten mij een hele dag of langer. Pas als ik alles volledig op een rijtje heb, kom ik tot een waardeoordeel. 

Voor mij is het belangrijk dat ik altijd voor 100% achter dat oordeel kan staan. Nu, maar ook morgen of over een jaar. Ik weet hoe belangrijk een schattingsrapport kan zijn. Het is soms erop of eronder. Toch laat ik me daar niet door leiden. Daarvoor hecht ik te veel waarde aan mijn onafhankelijkheid en mijn registratie bij het taxatieregister NRVT.

Wil je een woning kopen in Zeeuws-Vlaanderen en heb je snel een goed taxatierapport nodig? Neem dan contact met ons op.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van Reham en de Zeeuws-Vlaamse woningmarkt!